Duikinfo

Trainingstips en duikvoorwaarden Nieuwjaarsduik Ouddorp 1 januari

De mensen die de afgelopen jaren al eens deelnamen aan een nieuwjaarsduik weten dat een serieuze voorbereiding het halve werk is.

Hieronder enkele praktische tips!

Naar buiten.

De meeste tijd van de dag brengen we door in heerlijk verwarmde kantoren, gebouwen en huizen. De kou zijn we dus niet gewend. Ter voorbereiding op de duik moet je juist veel naar buiten. Maak een strandwandeling, ga joggen door de duinen of fiets door het bos. Je zult zien dat je van wat kou niet meer opkijkt.

Eet je fit.

Om je perfect voor te bereiden op de Nieuwjaarsduik, moet je goed eten. Maak bijvoorbeeld eens een goeie stamppot. Het is voedzaam en je bouwt er de broodnodige reserves mee op.

Lekker douchen?

Voor een goede voorbereiding, douche wat frisser. Geleidelijk wennen aan de kou van de Hollandse wateren? Zet de kraan de komende dagen elke keer een paar graden kouder.

Vet is goed! 

De meeste mensen komen een paar kilo’s aan tijdens de feestdagen. Die extra kilo’s komen tijdens de duik juiste goed uit. Zwembandjes geven je extra energie en vergroten je uithoudingsvermogen. Smeren maar. Neem een voorbeeld aan de pingu├»ns. Zij hebben geen last van het ijskoude water door een vetlaagje. Smeer je dus royaal in met vaseline dan dringt de kou minder snel door in je lichaam

Warme extreempjes.

Handen, voeten, neus en hoofd, alles wat uitsteekt krijgt het veel sneller koud. Zorg er dus voor dat je deze delen goed inpakt. Gelukkig krijg je deze duik de nieuwjaarsduik muts om je hoofd mee warm te houden. Draag verder handschoenen, oorwarmers en trek warme schoenen aan die je voeten na de duik weer snel op temperatuur brengen.

Warming-up.

Zorg dat je lichaam voor de duik goed warm is. Blijf dus op de kant goed in beweging. De warming up voor deze duik wordt verzorgd nabij de waterkant door een echte entertainer, leuk!

After-duik warming-up.

Na een verfrissende duik in het ijskoude water moet je zo snel mogelijk weer op temperatuur komen. Droog je goed af en trek snel droge en warme kleren aan. Doe de muts op die je bij je inschrijving hebt gehad (de 500 eerste aanwezige deelnemers krijgen die) en doe ook het polsbandje aan wat je krijgt uitgereikt. Zo hou je je hoofd lekker warm en kun je na de duik je polsbandje (om je pols heen en intact!)  laten zien om daar een lekkere kom warme erwtensoep voor te krijgen. (op=op)

Omkleed ruimtes.

De organisatie heeft een tweetal plaatsen (voor dames en heren) waar je jezelf kunt omkleden. Op deze manier hoef je geen rare capriolen uit te halen op het strand en kun je je op het gemak omkleden.